Pizzalösningen

När man har en kyl med lite av allt möjligt hemma och det börjar bli dåligt, kasta det inte! Gör en pizza! Om man är ambitiös kan man göra en egen pizzadeg, eller så köper man en. En pizzadeg brukar kosta ca 15 kr så även om man har dåligt med pengar så klarar man sig. För tomatsåsen så får man välja vilken slags tomatsås man föredrar, passerade tomater är lättare att bre ut, men jag tycker det är gott med bitar så därför tar jag hellre krossade tomater. Nästan allt går att lägga på en pizza, och vill du inte ha allt på hela pizzan är det lätt att dela upp och göra halva pizzan med något och andra halvan med något annat. Möjligheterna är oändliga!

Det som behövs för en restpizza är;

  • En styck pizzadeg
  • En burk krossade eller passerade tomater
  • Kryddor
  • Något att ha på pizzan

Det första du gör är att sätta på ugnen på 225°C. Rulla sedan ut degen på en plåt med bakplåtspapper och öppna burken med krossade/passerade tomater. Gör en tomatsås genom att blanda precis de kryddor du vill ha. Om du vill ha starkt; lägg till lite chili och tabasco. Om du vill ha en mild, ta bara salt, peppar och kanske lite basilika. Valet är ditt. Min favorit är att ta vitlök och basilika(och salt & peppar). När den är klar brer du den över pizzan, och sen är det dags för det roliga, toppingen. Nästan allt passar på pizza. Lök, paprika, zucchini, oliver, svamp, pålägg av alla möjliga slag, ost m.m. Om du inte gillar tomatsås så mycket kan du även pröva att ta pesto som bas istället, det funkar lika bra.

När du är klar med din fantastiska pizza, sätt in den i ugnen i 15-20 minuter och gör eventuellt en pizzasallad till.

För en pizzasallad behöver du;

  • Vitkål
  • Italiensk salladskrydda
  • Olivolja
  • Vitvinsvinäger
  • Ev. Inlagd röd paprika

Skär vitkålen i strimlor, blanda med lite olivolja och vitvinsvinäger och häll över ordentligt med salladskrydda. Blanda om och smaka av, tillsätt eventuellt lite mer vitvinsvinäger eller olivolja. Blanda i mindre bitar av inlagd paprika. Har du inte italiensk salladskrydda går det bra att bara ta salt, svartpeppar och oregano. Det ger inte riktigt lika mycket smak, men det fungerar utmärkt ändå.

När pizzan är klar, servera den med pizzasallad(om du nu gjorde det) och njut av det som du innan inte trodde det skulle bli något av.

 

Ha det bra tills nästa gång,

-Ät Mera Mat

Blandade recept, Budget, Grunder och tips, Vegetariskt | | En kommentar |
Upp